Edellisessä osassa kirjoittelin vähän yleistä jorinaa oman pyörän sähköistämisestä. Mutta ennen kuin innostut liikaa virittelypuuhista, kannattaa vilkaista, mitä Suomen laki sähköpyöristä sanoo. Yhteiskunta nimittäin haluaa, että sähköpyöräsi noudattaa tiettyjä rajoja.
Mitä laki sallii ja mitä ei?
Suomeen tuli uudistettu liikennevakuutuslaki voimaan 1.6.2024. Eli kaikki tieto mitä löydät tästä aihealueesta nettiä surffaamalla, saattaa olla vanhentunutta. Todennäköisesti myös laajaa kielimallia käyttävät chatbotit ei osaa vastata tähän kysymykseen: mikä sähköpyörä nyt oikein on sallittu ja mikä ei?
Ei ihmekään. Omasta mielestäni tieliikennelain yksinkertainen perusajatus on loppujen lopuksi hankala tulkita. Meillä on paljon lukuja, joita tekstit vilisee ja joita pitää ottaa huomioon – vai pitääkö?
- Moottorin nimellisteho – onko raja 250w, 1000w tai jokin sillä rajalla?
- Saako olla mopomoodia, eli peukkukaasua tai kaasukahvaa jolloin ei itse tarvitse polkea?
- Pitääkö avustuksen katketa 25 km/h nopeudessa?
- Onko pyörän painolla väliä?
Osittain tämä koko ongelma johtuu keskustelun puuroutumisesta, ja tiedon jakautumisesta ns. vanhan laintulkinnan ja uuden laintulkinnan välillä. Tieto on hapettunutta. Lainsäätäjän lähtökohdat on kuitenkin selvät. Puhutaan ns. 25/25 -mallista. Jos pyörä on 25 kg tai alle, ja se kulkee enintään 25 km/h, pyörää ei tarvitse vakuuttaa. Suurin osa Suomessa myytävistä pyöristä on tällaisia, ei kuitenkaan aina.
Ongelma menee monimutkaisemmaksi, kun pyörä onkin yli 25 kiloa painava möhkäle, mikä ei ole kovinkaan epätyypillistä esimerkiksi sähkö-fatbikelle. Tai pyörästä löytyy peukkukaasu tai kaasukahva. Tai pyörän moottorin jatkuvat tehot on yli 250 wattia. Kun mukaan tulee paljon muuttujia, hommaa ei voi enää kirjoittaa selväsanaisesti.
Verkkotesti liikennekelpoisuuden tarkistamiseksi
Onneksi tätä varten on tehty testejä, joilla sen voi todentaa. Liikennevakuutuskeskuksen hurinatestillä saat pariin kysymkseen vastaamalla tietää, onko menopelisi vakuutettava. Testi tekee monimutkaisesta asiasta yksinkertaisen, mikä on sinällään ihan mukava. Mutta omasta mielestäni liian yksinkertaisen. Näet kysymykset yksi kerrallaan, ja sinulle näytetään tietyt kysymykset riippuen aiemmasta vastauksestasi. Testin tekeminen uudelleen on työlästä, etkä saa oikeastaan kokonaiskuvaa selville mitenkään järkevästi. Tämä on itselle tärkeää etenkin jos kasailen muunnossarjan avulla uutta sähköpyörää – haluan tietää kussakin tilanteessa, miten esimerkiksi moottorin tehot vaikuttavat tieliikennekelpoisuuteen ja vakuutustarpeeseen.
Tähän tarpeeseen tempasinkin (no, veljeni tempaisi) pystyyn sähköpyörätestin, joka perustuu käytännössä kokonaan LKV:n hurinatestiin, sillä erotuksella että voit pelailla mielin määrin kysymysten ja vastausten välillä. Tässä myös otetaan vähän vahvemmin kantaa siihen, milloin pyörä ei ole enää lainkaan tieliikennekelpoinen.
Pyörätestin voit tehdä täällä. Löytyy myös tän sivun ylälaidasta kohdasta sähköpyörätesti. Toivottavasti siitä on jollekin muulle yhtä paljon hyötyä kuin itselle.
Tässä kaikki tällä erää. Sitten vain kuluttamaan ketjua!
@blogi …Ja kuvitus tekoälyllä. Ahistaa, en tiedä pitäiskö blokata?
Joo, itsellekin oli isoin yllätys että jos moottorin tehot on alle 250w ja pyörä on alle 25 kg niin kaasukahva ei tarkoita sitä että pyörä pitäisi vakuuttaa. Ja hyvä niin, koska eihän kulkupeli varsinaisesti tällöin eroa mitenkään esimerkiksi sähköpotkulaudasta muuten kuin kokonsa puolesta.
[…] Oma suositus on, että mikäli pyörä vain pysyy alle 25 kilogramman painoisena, moottorin kannattaa olla ainakin 500w teholtaan. Raskaampaan pyörään kannattaa laittaa pelkästään 250w moottori, ellet halua varautua liikennevakuutuksen hankintaan. […]