Poimittua: Maitovaahto: miten vaahdottaa maitoa kotona?

8.4.2022 0 By Tommi

Hienovarainen latte samettisella maitovaahdolla tai perinteinen, luonnollisen makea, täydellisen kermainen cappuccino – näitä kahta nautintoa on mahdoton vastustaa. Suurin osa meistä yleensä nauttii maitopohjaisia juomia kahviloissa ja ravintoloissa, jättäen ammattimaisten baristojen tehtäväksi opetella niiden valmistukseen liittyvät hienovaraisuudet. Siitä huolimatta saatat silti ihmetellä aika ajoin, „Pystyisinkö minä vaahdottamaan kotona maitoa kupillista lattea tai cappuccinoa varten? “

Tässä postauksessa paljastamme maitovaahdon ja kahvin ystävyyden tarinan, kerromme perinteiset maitopohjaisten juomien reseptit ja sen, miten valita niihin oikea maito. Lopulta esittelemme suosituimmat vaahdotustavat, joita ihmiset kotona käyttävät: yksinkertaisimmista niihin, jotka vaativat hieman taitoa ja säännöllistä harjoittelua. Olemme jopa valmisteltu pari oppituntia, jotka rohkaisevat sinua kokeilemaan latte artia! Joten, lue tämä postaus, kääri hihat ja rupea töihin – makea, silkkinen, kermainen maitovaahto on varmasti sen arvoinen!

Maitovaahto ja kahvi: 1900-luvun keksintö

Vaikka kahvin ja maidon yhdistelmä on nykyään arkipäivää, se ei ole aina ollut niin. Aluksi, kun kahvin suosio alkoi kasvamaan Arabian maissa sitä arvostettiin juuri sen intensiivisen maun takia. Kun juoma kuitenkin saapui Eurooppaan 1600-luvulla, ihmiset alkoivat sekoittamaan siihen maitoa. Tämän syynä on ilmeisesti eurooppalaisen makuaistin tottumattomuus vahvoihin ja teräviin makuihin – maito pehmensi hieman intensiivisempiä makuja. On tärkeää huomauttaa kuitenkin, että tämä on tavallista maitoa – ei maitovaahtoa – mistä me nyt puhumme. Jälkimmäinen tuli hieman myöhemmin.

Ihan kuten suurin osa kahviin liittyvistä keksinnöistä, maitovaahdon idea on peräisin Italiasta. Vuonna 1938, sen esitteli Achille Gaggia, kahvilan omistaja Milanossa. Kahvikoneensa parantelimesen jälkeen hän rupesi tarjoamaan asiakkaille mahdollisuutta lisätä kahviin lämmintä, kevyttä maitoa tavallisen kylmän maidon sijasta. 

Toinen Maailmansota alkoi vuotta myöhemmin ja hidasti maitopohjaisten juomien nopeaa suosioon nousemista – kuitenkin heti sodan loputtua koitti Italiassa cappuccinon aika. Tällöin syntyivät säännöt ja perinteet maitopohjaisisten juomien valmistamisesta ja nauttimisesta. Suurin osa niistä pitää paikkaansa vielä nykyäänkin. Esimerkiksi Italiassa cappuccinoa juodaan vain ennen kello 11 aamulla. Myöhemmin sen tilaaminen on samanvertaista kuin pyytäisin ketsuppia pizzan kanssa tai puolittaisit spagetit ennen kattilaan laittamista! Suurin osa samanlaisista tiukoista ohjeista rajoittui Apenniinien niemimaalle, mutta itse resepteistä – kuten kahvin ja maidon suhde tai maitovaahdon koostumus – tuli maailmanlaajuisesti hyväksyttyjä standardeja.

Kahvi maitovaahdolla: tärkeimmät reseptit

Melkein kaikki meistä tietävät suosituimpien maitopohjaisten kahvijuomien nimet – cappuccino, latte, espresso macchiato… Silti on aika harvinaista tavata joku, joka oikeasti tietäisi näiden eron. Oikeastaan kaikki nämä juomat ovat espressopohjaisia. Niiden ainoa ero on maidossa. Maitovaahdon määrä ja tiheys erottavat nämä juomat toisistaan. Vaikka nykyään on olemassa lukemattomia maitopohjaisten juomien reseptejä, tässä postauksessa keskitymme perinteisiin.

Cappuccino

Mainittiin jo, että suurimmalle osalle italialaisista cappuccino on aamujuoma, jota ei juoda kello 11 jälkeen aamulla. Siitä huolimatta tämä juoma on hyvin suosittu koko maailmassa ja sitä nautitaan mihin tahansa aikaan. Cappuccinon ystävien mukaan tämän juoman maidon ja kahvin suhde on aivan täydellinen.

Cappuccino koostuu kolmesta ainesosasta, jokainen on yksi kolmasosa valmiista juomasta. Joten jos haluat ostaa täydellisen cappuccino kupin, valitse sellainen, jonka koko voidaan jakaa kolmella: yksi osa espressolle, yksi osa lämpimälle maidolle ja yksi osa maitovaahdolle. Oikean cappuccinon lämpötila ei saisi olla enemmän kuin 65 °C. Jos haluat valmistaa tämän juoman perinteisen version, muista, että maitovaahdon ympärillä pitäisi olla kahvirengas – sen ansiosta jokaisessa siemaisussa tuntuu saman verran jokaista komponenttia. Vahvan kahvin ystävät voivat nauttia tupla-annoksen espressoa, vaikkakin se vaikuttaa perinteiseen kahvin ja maidon suhteeseen. Siitä huolimatta, jos haluat täyteläisen espresson tuntuvan maidon läpi, tämä on ainoa tapa sen saavuttamiseksi.

Latte 

Tämä on toinen klassinen italialainen aamujuoma, mutta isompi määrä maitoa tekee tästä pehmeämmän. Latte koostuu espressosta, melkein täydestä kupillisesta tai lasillisesta lämmintä maitoa ja vain yhdestä sentistä maitovaahtoa. Sitä pitäisi tarjoilla 70 °C lämpöisenä. Laadukkaassa lattessa näky myös maidolla tehty piirros (opetellaan sen tekemistä myöhemmin!).

Latte macchiato

Tämä on perinteisen latten variaatio – tämän juoman resepti ja ainekset ovat juuri samat kuin lattessa, mutta latte macchiatoa varten, maito on kaadettava kuppiin ensin ja espresso sen päälle. Sen tuloksena juoman pinta pysyy valkoisena eikä sekoitu cremaan. Tämän takia latte macchiato saattaa näyttää laimeammalta kuin tavallinen latte.

Espresso macchiato 

Vielä yksi perinteinen italialainen resepti! Italiaksi macchiato tarkoittaa ”värjätty”. Tässä juomassa oleva espresso on tosiaan ”värjätty” parilla lusikallisella maitovaahtoa, jotka antavat juomalle hieman miellyttävää makeutta. Jos haluat kokeilla espresso macchiatoa, valmista vain annos espressoa, kaada se kuppiin ja laita sen keskelle pari lusikallista maitovaahtoa. Creman pitäisi sitten siirtyä reunoihin ja muodostaa cappuccinon kaltaisen renkaan maitovaahdon ympärille. Muuten, tätä juomaa sanotaan usein vain ”macchiato”-ksi.

Flat white

Australiasta ja Uusi-Seelannista peräisin olevasta juomasta on tullut tärkein osa maitopohjaisten juomien maailmassa. Siinä kahvi ja maito ovat samanvertaisia: maidon ja kahvin suhde on 50/50. Eri maailman osissa näkee erilaisia variaatioita tästä juomasta. Suosituin on kuitenkin espresso (annos saattaa olla tupla tai jopa tripla – kunhan se täyttää puolet kupista) ja lämmin maito niin vähäisellä maidolla kuin vain mahdollista. Flat white lämpötila on yleensä enintään 70 °C – se voi kuitenkin olla myös hieman kuumempi, sillä suurempi määrä maitoa jäähdyttää sitä kuitenkin. Kuten lattella, flat white-n päällä on usein kauniit vaahtopiirrokset.

Minkälainen maito sopii parhaiten vaahdottamiseksi?

Tästä aiheesta voitaisiin kirjoittaa koko tutkielma – ja emme edes vitsaile! Kahvin ystävät, asiantuntijat ja baristat tutkivat erilaisia maitoja pienimpään yksityiskohtaan saakka. He analysoivat miten jokainen näistä lajikkeista vaikuttaa lopputulokseen ja koko maidonvaahdotusprosessiin. He jopa etsivät karjarotuja, jotka tuottaisivat parasta matoa maidonvaahdotukseen! Tämä saattaa kuulostaa kiinnostavalta, mutta ilmeisesti et ole lähdössä etsimään parasta lehmää itse – joten pyrimme antamaan sinulle sen sijasta joitain perusohjeita:

Rasvapitoisuus. Mitä tahansa maitoa pystyy vaahdottamaan, olkoon se sitten täysmaito, vähärasvainen tai rasvaton, mutta jokaisen maitovaahdon koostumus ja maku on hieman erilainen. Mitä vähemmän rasvaa maidossasi on, sitä helpompi sitä on vaahdottaa ja ”kohottaa” oikein (tämä johtuu syistä, jotka liittyvät proteiinin ja rasvan vuorovaikutuksiin vaahdotusprosessin aikana). Siksi aloittelijoille baristoille suositellaan harjoittelua vähärasvaisella tai rasvattomalla maidolla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sellaisen juoman maku on kuivempi ja valmis juoma on hieman ”rapeampi”. Täysmaitoa on hankalampi vaahdottaa, mutta sen vaahto on täydellisen makea ja ihanan kermainen. Melkein kaikki baristat sanovat, että parhaan tuloksen saa luonnollisella täysmaidolla (3,5–4 % tai suuremmalla rasvapitoisuudella). Se ehkä ei ole yhtä terveellistä, mutta se on erittäin maukasta!

Proteiini. Yleensä maitosi rasvapitoisuus on vastuussa vaahdon koostumuksesta ja mausta, mutta mikä tulee oikeaan kohotukseen, tämä riippuu kokonaan proteiinista. Maidon proteiinipitoisuus ei saisi olla vähemmän kuin 3,0 g per 100 g. Onneksi suurin osa ruokakaupoista löytyvistä maidoista täyttää tämän vaatimuksen.  

Maidon lämpötila ennen vaahdotusta. On erittäin tärkeää pitää maito viileänä ennen vaahdotusta (sen pitäisi olla jääkaappilämpöistä, kun olet valmis vaahdottamaan). Lämmin maito aiheuttaa proteiinien jakautumisen, joten oikeanlaisesta vaahdotuksesta tulee paljon hankalampaa.

Tuoreus. Mitä tuoreempi maito on, sitä helpompaa on sen vaahdottaminen. Muista, että et saisi koskaan vaahdottaa samaa maitoa kahdesti – se ei yksinkertaisesti vain toimi (tämä taaskin on jakautuneiden proteiinien takia).

Kasvipohjainen maito. Voit tuottaa maitovaahtoa myös kasvipohjaisilla juomilla, kuten kaura-, soija-, manteli-, kookos- tai muut pähkinämaidot. Jotkut näistä eivät tosin tuota kovin mahtavaa maitovaahtoa – se ei ole aina yhtä pysyvää ja ”vakaata” kuin lehmänmaidolla valmistettuna. Baristat sanovat, että kasvimaidoista on paras vaihtoehto kauramaito: sen rasva- ja proteiinipitoisuus on tarpeeksi korkea, että vaahdosta tulee hyvin lehmänmaidon tapainen. Silti, sellainen vaahto ei pysy kovin pitkään.

Loppujen lopuksi, voit luoda maitovaahtoa, millä tahansa maidolla – edes kasvijuomat eivät ole poikkeus. Vain vaahdon maku, koostumus ja pysyvyys ovat erilaisia. Tärkeintä on käyttää tuoretta ja viileää maitoa. Jos kuitenkin haluat tuntea olevasi todellinen barista ja ehkä jopa kokeilla latte artia, suosittelemme korkealla rasva- ja proteiinipitoisuudella maitoa. Sitä ei ole ainoastaan helpompi vaahdottaa, mutta sen koostumus ja makeus ovat täydelliset! Täydellinen olisi erikoinen barista maito – niitä on markkinoilla aina yhä enemmän.

Miten vaahdottaa maitoa kahviasi varten kotona?  

Nyt kun tiedät maitopohjaisten juomien tärkeimmät reseptit, kuten myös vaahdotusta varten täydellisen maidon ominaisuudet. Vaikka parhaat tulokset saavutat ammattimaisen höyrysauvan avulla (kerrotaan niistä lisää osion lopussa), on myös muita, helpompia menetelmiä, joihin tarvitsee vähemmän taitoa, mutta joiden ansiosta pystyt silti nauttimaan ihanasta maitoisesta kahvista. Seuraavassa käsitellään maidonpuristimia, niiden tyyppejä ja tärkeimpiä eroja.

Manuaalinen maidonvaahdotin

Manuaalisia maidonvaahdottimia on erilaisia – aloitetaan yksinkertaisimmista. Tämä vaahdotin voi muistuttaa hieman cocktaili shakeria. Sinun täytyy vain kaataa siihen tarvittava määrä kuumaa maitoa, sulkea se ja ravistella, kunnes muodostuu tiivis vaahto. Tämän vaahdottimen suurin miinus on se, että sinun on pakko käyttää valmiiksi lämmitettyä maitoa. Samoin et pysty säätämään maitovaahdon määrää. Toisaalta sen suurin etu on se, että sitä voi käyttää myös piña coladan tai muun lempicocktailisi valmistamiseen.

Hieman paranneltu versio manuaalisesta maidonvaahdottimesta, tämä näyttää pieneltä voikirnulta. Kaada ensin maito säiliöön ja sulje kansi. Päällä on nuppi: sen ylös-alas liikuttamisella voit liikuttaa myös kannun sisällä olevaa seulaa koko vaahdottimen pituudella. Jatka tätä voimakkaasti, kunnes muodostuu tiheä vaahto. Samalla menetelmällä voit vaahdottaa maitoa myös ranskalaisella kahvinkeittimellä. Muista kuitenkin, että tässäkin sinun täytyy käyttää jo lämmitettyä maitoa.

Viimeinen manuaalinen maidonvaahdotin muistuttaa elektronista vispilää. Tällaisella vaahdottimella on yleensä kytkin, jonka avulla voit säätää vaahdotusnopeutta. Se on erittäin kätevää, kun haluat säädellä vaahdotetun maidon koostumusta. 

Automaattinen maidonvaahdotin

Maidonvaahdottimet voivat olla myös automaattiset. Toisin kuin manuaaliset, automaattiset maidonvaahdottimet antavat sinun käyttää kylmää maitoa – laite sitten lämmittää sen. Sen lisäksi voit valita eri lämpötilojen välillä. Maitovaahdon ja vaahdottoman kuuman maidon lisäksi, jotkut automaattiset vaahdottimet pystyvät valmistamaan myös kylmää maitovaahtoa. Jälkimmäisestä voi olla hyötyä erilaisia kylmiä juomia valmistaessa. Jos aiot ostaa automaattisen maidonvaahdottimen varmista, että se on astianpesukoneen kestävä – se tekee vaahdottimen huoltamisesta paljon helpomman.

Täysautomaattinen kahvikone maidonvaahdottimella

Jos fanitat kotona valmistettuja maitopohjaisia juomia, täysautomaattisen integroidulla maitojärjestelmällä koneen hankkiminen on varmasti hyvä idea. Se auttaa valmistamaan kupillisen kahvia automaattisesto- Jotkut koneet antavat valmistaa lempi maitopohjaisen juoman yhdellä kosketuksella! Kaikki riippuu siitä, minkälaisella maitojärjestelmällä kone on varustettu – joten älä unohda huomioita tätä konetta valitessa.

Höyrysauva

Joissakin täysautomaattisissa koneissa on höyrysauva, jonka avulla käyttäjä voi vaahdottaa maidon erikseen ja lisätä sen sitten kahviin. Vaikka höyrysauvoja näkee melkein kaikissa kahviloissa, täysautomaattisten koneiden höyrysauvat eivät yleensä ole yhtä tehokkaita, joten vaahdotuksen prosessia ei pysty hallitsemaan ihan niin hyvin. Vaikka tällainen höyrysauva ei anna sinun säätää maitovaahtosi määrää ja koostumusta, se pystyy silti valmistamaan kevyttä, lämmintä maitovaahtoa, joka sopii mainiosti cappuccinolle.

Puoliautomaattinen maidonvaahdotin

Dalis automatinių kavos aparatų turi taip vadinamą pusiau automatinę gėrimų su pienu ruošimo sistemą. Pieną jie gamina automatiškai – pieno plakiklis turi žarnelę, kurią įmerkiate į pieno pakelį ar indą su pienu, ir aparatas išleidžia pagamintą pieno putą tiesiai į puodelį. Vienintelis “kabliukas” yra tas, kad ši sistema nėra sujungta su kavos piltuvėliu, todėl išplaktą pieną turite pilti į atskirai pagamintą kavą, arba į puodelį su pienu gaminti kavą. Šis variantas puikiai tinka tiems, kas geria kavą su pienu ne taip dažnai, bet visgi nori tai daryti maksimaliai komfortiškai. 

Automaattinen maidonvaahdotin

Niiden, jotka arvostavat sekä kätevyyttä, että maukasta vaahdolla päällystettyä kahvia tulisi valita täysautomaattinen kahvikone automaattisella maitojärjestelmällä. Jälkimmäinen voi olla varustettu sisäänrakennetulla maitosäiliöllä tai maitoletkulla, joka tulee yhdistää kahvisuuttimeen. Sellaiset kahvikoneet pystyvät valmistamaan useita erilaisia maitopohjaisia juomia – cappuccinosta latte macchiatoon – vain yhdellä napinkosketuksella. Entä maitovaahdon laatu?

Sveitsissä valmistetut JURA kahvikoneet ovat erottuvat joukosta tässä asiassa. Niiden valmistama maitovaahto on niin hyvää kuin sen olisi valmistanut ammattimainen barista. JURA insinöörit löysivät ratkaisun tavalliseen automaattisten kahvikoneiden ongelmaan – liian paksu maitovaahto. He loivat ns. ”fine foam teknologian”. Eri osista kootulla maitovaahdottimella, JURA koneet sekoittavat ensin maidon ja ilman luoden vaahdon. Sen jälkeen hävitetään paineella isommat maitokuplat. Siten muodostaen erittäin tiheän ja jopa samettisen maitovaahdon. Juuri näin toimivat myös baristat maitoa vaahdottaessa! Voit lisätä vaahtosi päälle kaakaota tai muita koristeita. 

Vielä yksi iso etu JURA kahvikoneissa on se, että täydellisen maitovaahdon valmistamisen jälkeen, sinun ei tarvitse kuluttaa tuntia maitojärjestelmien eri osien puhdistamiseen. Ensinnäkin koska niihin pääsee helposti käsiksi kaikissa JURA koneissa. Toiseksi koska koneissa on automaattiset integroidut puhdistusohjelmat. 

Joten, jos tykkäät maitopohjaisista juomista ja haluat valmistaa niitä mahdollisimman nopeasti ja helposti, luota meihin: JURA kahvikone ei voi olla väärä valinta.

Miten valmistaa täydellinen maitovaahto automaattisella maitojärjestelmällä?

Ensinnäkin käytä viileä (jääkaappilämpöistä) maitoa – siten kone ei ylikuumenna sitä, vältyt myös kuplilta, kitkeryydeltä ja kovalta vaahdolta.

Toiseksi, vaikka kaikenlaista maitoa pystyy vaahdottamaan, valitse korkeammalla rasvapitoisuudella maito (2,5–3,5 %) jos haluat valmistaa todella maukasta luonnonmakeaa maitovaahtoa.

Kolmanneksi, vaikka kaikkien maitopohjaisten juomien asetukset ovat täysautomaattisissa koneissa esiasetetut tehtaalla, voit silti rohkeasti eksperimentoida ja kokeilla eri reseptejä, kunnes löydät maidon määrän ja lämpötilan, joka sopii sinulle parhaiten (muuten, jotkut JURA koneista antavat käyttäjien valita jopa kymmenestä eri maitoasetuksesta). Ja jos et tykkää tuloksista, voit aina palauttaa tehdasasetukset.

Ammattimainen höyrysauva

Lopulta on viimeinen maidonvaahdotustyökalu, ammattimainen höyrysauva, jota näkee puoliautomaattisissa kahvikoneissa. Melkein jokaisessa ensiluokkaisessa kahvilassa löytyy tällainen, myös monella intohimoisella aloittelija-baristalla, jotka käyttävät kotona espressokonetta (lue parhaista puoliautomaattisista kahvinkeittimistä täältä). Nämä höyrysauvat ovat erittäin tehokkaat, niistä tuleva höyry saavuttaa jopa 120 asteen lämpötilan (tästä lämpötilasta riippuu höyryn voimakkuus). Riippuen mallista, tällaisella sauvalla voi olla enemmän tai vähemmän reikiä. Mitä enemmän reikiä, sitä helpompi on hallita vaahdotusprosessia (niitä on harvoin yli neljän). Tällaisella laitteella saat maitovaahdon, joka on aivan täydellinen – sekä maku että koostumus. Tätä varten sinun täytyy kuitenkin olla valmis totiseen harjoitteluun (ja pariin litraan maitoa, joka saattaa mennä hukkaan prosessissa!).

Miten vaahdottaa maitoa todellisen baristan tavoin ammattimaisella höyrysauvalla?

Jotkut Formula 1 fanit eivät vieläkään osaa päättää kuuluuko erinomaisista tuloksista kunnia autolle vai kuskille. Samoin kahvimaailmassa asiantuntijoilta kysytään, että onko täydellinen maitovaahto baristan ansiota vai riippuuko se baristan käyttämästä kahvikoneesta.

Jos meidän täytyy valita yksi, sanottaisiin, että se on ensimmäinen. Riittävällä taidolla, jopa yksinkertaisimmasta kahvikoneesta voi saada erinomaista maitovaahtoa, joka ylittää kaikki muut. Joten, miten voit oppia vaahdottamaan maitoa todellisen baristan tavoin?

Ennen kuin mennään maidonvaahdotuksiin liittyviin askeleisiin, halutaan muistuttaa, että tässä prosessissa on 3 tärkeää vaihetta:

Maidon lämmittäminen. Tämä kestää koko maidonvaahdotusprosessin ajan. Maitosi lämpötila ei saisi nousta yli 65 °C. Tämän rajan ylittyessä, maito on ylilämmitetty – sen takia se kadottaa makeutta eikä saa kunnon tiheyttä. Muista: joka kerta maitoa vaahdottaessa aikasi on rajoitettu!

Vaahdon luominen. Vaahdon luomiseksi, siihen täytyy päästää ilmaa. Sitä varten höyrysauvan reiät on laitettava ihan maidon pinnalle. Cappuccino tarvitsee enemmän vaahtoa, joten pidä sauva siinä 3 sekuntia, lattelle riittää 1,5 sekuntia. Lattea valmistaessa riittää parista pihauksesta.

Oikean tiheyden saavuttaminen. Kun vaahto on luotu, loput prosessista pitäisi olla kuplien maitoon sekoittamista (tätä varten tarvitset kierteen maidon keskelle). Lopulta kuplista tulee niin pieniä, että niitä ei melkein edes näy. Tämä on kevyen, pehmeän ja täydellisen silkkisen maitovaahdon salaisuus

Suurin maidonvaahdotuksessa tehtävistä virheistä on liikaa maitovaahtoa, koska pelätään maidon liikaa lämmittämistä, tai päinvastoin, maitoa lämmitetään liikaa, koska pelätään, että vaahtoa tulee liikaa. Kaikki on kiinni vain harjoittelusta, joten älä luovuta!

Ohjeet: maidon vaahdottaminen cappuccinoa, lattea tai flat white kahvia varten

Kaada kylmä maito ruostumattomasta teräksestä kannuun, mutta varo kaatamasta enemmän kuin nokan kaarteen alkuun (maito tarvitsee tilaa kohoamiseen ja vaahdon muodostumiseen). Käyttämäsi kannun koko ja maidon määrä riippuvat siitä, kuinka paljon maitoa aiot vaahdottaa – harjoitteluun suosittelemme kuitenkin vähintään 500 ml kannua, jotta olisi enemmän aikaa harjoitella vaahdotusta ilman, että maito kuumenisi liikaa.

Vinkki: välttääksesi litrojen maidon pilaamista, käytä aluksi vettä tipalla astianpesuainetta. Tämä sekoitus sopii oikein hyvin harjoitteluksi!

Ennen aloittamista, tyhjennä kaikki sauvaan jäänyt vesi pois. 

Laita sauva maitoon niin, että se lepää nokkaa vasten eikä liiku kyljeltä kyljelle. Käännä sitä hieman sivulle. Sauvan pään pitää olla maidon sisällä.

Höyryvipua käyttämällä laita höyry täydelle teholle.

Heti sen tehtyäsi laske kannua hieman alemmas – höyrysauvan reikien pitäisi olla maidon pinnalla. Kuulet sihinää, joka tarkoittaa, että maito menee vaahdolle. Jatka vaahdottamista 3 sekuntia jos valmistat cappuccinoa ja 1,5 sekuntia lattea varten tai anna sauvan tehdä vain pari suhausta, jos olet valmistamassa flat white kahvia. 

Nosta kannua taas (tässä vaiheessa pitäisi olla noin 1 cm sauvasta maidon sisällä). Pidä sauvaa hieman vinossa – näin saat paremman kierteen ja sekoitettua maidon vaahtoon. Saat tiheän kermaisen massan.

Kun alat tuntemaan kädelläsi lämpöä, maito lähestyy 55 °C (alussa on hyvä idea käyttää lämpömittaria). Parin sekunnin jälkeen, lopeta vaahdottaminen. Maitosi pitäisi olla nyt noin 60–65 °C. Älä ylitä tätä rajaa – tästä riippuu maitovaahtosi maku, tai makeus.

Kun kytket höyrytoimintoa pois päältä, laita sauva hieman syvemmälle maitoon, näin vältyt valmistamasta vahingossa liikaa vaahtoa.  

Laita kannu sivulle hetkeksi ja anna viimeisten kuplien hävitä. Huomaat että, maidosta tulee himan paksumpi – juuri näin pitääkin tapahtua. Voit käyttää taukoa höyrysauvan puhdistamiseen. 

Mene takaisin maidon luokse: pyöritä sitä hellävaraisesti, kunnes sen pinnalle tulee pieni kiilto, 

Kaada maito kuppiin:

Cappuccino: pidä kuppia espressolla hieman kallistettuna ja kaada sekä maito että vaahto kuppiin yhdellä nopealla liikkeellä. Lopputuloksena valmistunut juoman pitäisi näyttää kiinteältä, paksulta ja kiiltävältä. Siinä ei saisi olla kuplia, samalla vaahto ei saisi olla liian kova ja erotettu erossa nesteestä. Siemaisussa pitäisi olla yhtä paljon vaahtoa ja nestettä.

Latte/Flat white: kaada maito hitaasti nokan kautta. Voit kokeilla myös juoman latte artilla koristelemista – kerrotaan sen salaisuudet heti tässä!

Latte Art: maitovaahdolla piirtäminen

Termiä “latte art” käytetään maitovaahdolla piirtämisen kuvailemiseksi. Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, se nousi esiin eri maissa suunnilleen samaan aikaan, nimittäin 90-luvun loppupuolella. Kunnia siitä suositun tekemisestä menee David Schomer nimiselle miehelle – kuten useat muutkin kahvin edistäjät, hän on peräisin Seattlesta (USA). 

Vaikka nykyaikaisessa latte artissa on käytössä lukuisia eri tekniikkoja ja elementtejä, siinä on kaksi keskeistä periaatetta. Maitovaahdolla piirtäessä kuvittele, että kuppi on jaettu kahteen osaa, siihen, joka on sinulle lähempänä ja toinen joka on sinusta kauempana. Voit aloittaa piirtämisen kummalta puolelta tahansa – loppu on vain harjoittelun ja mielikuvituksen kysymys.

Ennen kuin aloitat, varmista, että käyttämäsi maitovaahdon tiheys on täydellinen ja kuppi on tarpeeksi iso, jottei se täyttyisi maidolla ennen, kuin piirros on lopetettu. Jos maidon tiheys on oikea, huomaat, että kahvisi pinnasta tulee tasaisempi, kun kaadat maitoa hitaasti tummempiin paikkoihin. Kun juomassa on tarpeeksi maitoa, laske kannua alas: nyt näet valkoista vaahtoa kahvin ruskealla pinnalla. Se ei sekoitu juomaan, mutta pysyy kahvin pinnalla, muodostaen kauniita kuvioita. 

Eli, miten voit Saada todelliseksi latte taiteilijaksi, jonka töitä arvostavat sekä nykytaiteen arvostelijat että tavalliset ihmiset, jotka kaipaavat odottamattomia kokemuksia jokapäiväisen rutiinin välissä? Jos haluat yllättää itse itsesi sen sijaan että odottaisit baristan yllätystä, opi piirtämään latte art:in peruskuvioita. Oman mielialan parantamisen lisäksi voit piristää myös läheisiesi päivää!

Vinkki: ihan kuten maidonvaahdotusta harjoitellessa, voisit käyttää aluksia tavallista vettä, kannua ja kuppia. Käytä näitä, kunnes hallitset prosessia (eli nopeutta ja liikkeitä) joita käytetään maidon kuppiin kaatamiseksi.

Sydämmen piirtäminen

Aloita piirtäminen sinulle lähemmällä olevalta puolelta. Aloita maidon kaataminen, sitten laita kannu lähemmän kahvin pintaa. Nyt pitäisi muodostua omenan muotoinen kuvio. 
Jatka kaatamista, kunnes kuppi on melkein täynnä.
Tämän prosessin lopussa nosta kannua hieman, tee virtauksesta vielä kapeampi ja piirrä viiva omenan muodon läpi.

Tulppaanin piirtäminen

Aloita piirtämällä sydän – tällä kertaa älä kuitenkaan anna ison omenan muodon muodostua, mutta pidä se pienenä. Sitten nosta hieman kannua. Samantapaista liikettä käyttäen, työnnä omena kupin toiseen reunaan ja muodosta toinen, vielä pienempi omena. 
Yritä muodostaa niin monta omenaa kuin mahdollista (pidä ne erillään: jos ne yhdistyvät, ne kadottavat omenan muodon ja muodostavat paitsi puoliympyrän) .
Kun kuppiin ei enää mahdu omenoita, piirrä niiden kaikkien läpi viiva, ihan kuten sydäntä piirtäessä. Siinä on tulppaanisi!

Rosettan piirtäminen

Aloita piirtäminen sinusta kauempana olevasta reunasta. 
Kun maito on lisätty ja näet vaahdon nousevan pinnalle, ala liikuttamaan kannua hitaasti sivulta sivulle ja samalla lähemmäs sinua lähempänä olevaa reunaa. 
Kun pääset kupin reunaan, nosta kannu ylös ja piirrä viiva kuvion läpi kapealla virtauksella. Siten saat elegantin saniaisen lehden eli rosettan.

Yhteenvetona…

Mikäli pidät maitopohjaisista juomista ja maitovaahdon laatu on sinulle tärkeää. Harkitse kaikkia tässä postauksessa mainittuja yksityiskohtia, kun valitset oikeaa konetta tai maidonvaahdotustapaa. Mikäli et edelleen ole ihan varma, ota yhteyttä KahviKaveriehin – he auttavat sinua mielellään valitsemaan parhaan kahvikoneen tai erilaisen maidonvaahdotustyökalun. Suosittelemme ilman muuta myös maukasta kahvia, joka sopii yhteen samettisen maitovaahdon kanssa!

The post Maitovaahto: miten vaahdottaa maitoa kotona? appeared first on Kahvikaveri.