Älykoti ja erilaiset älykodin laitteet on aina kiehtonut minua. Unelmani on saada kahvit keitettyä huikkaamalla Sirille ”Hei Siri, hyvää huomenta”. Paras kandidaatti tähän tällä hetkellä on Juran J.O.E, ja haaveilenkin tällä hetkellä JURA-kahviautomaatista. Tähän en valitettavasti ole vielä päässyt, koska a) pukinkontissa ei ole kahviautomaattia ja b) En ole vielä keksinyt keinoa saada tuoretta vettä kahviautomaattiin Siri-pikakomennoin. Vesiliitännällä varustetut kahviautomaatit ovat yli oman budjetin.
Tämän haaveen toteuttamista odotellessani olen rakentanut älykotia muulla tavoin. Koska olen idiootti, olen ostanut ties mitä erilaisia älykotiratkaisuja. Minulla on tällä hetkellä
- Philips Hue -valonauhaa työpisteen valaistukseen
- Deltaco SH-P01E älypistokkeet pistokevalojen säätöön (jouluvalot)
- Qnect SH-OP01-QNE Smart outdoor plug -älypistokkeet ulkokäyttöön ulkovalojen säätöön
- Energy+ Smart socket -älypistokkeita kodin laitteiden säätöön.. mallia Tokmanni
- Lidl Zigbee gateway + Lidl zigbee älylamppuja kodin valaistukseen (keittiö, makuuhuone, olohuone)
- Apple homepod mini -älykaiutin kodin keskittimenä. Homepod Mini on Sirin kanssa saumattomasti toimiva älykaiutin, jonka kanssa pystyy käskemään Sirin tekemään erinäisiä asioita. Käytännössä ainut Apple Homekit -yhteensopiva älykaiutin
Että niin. Jokainen näistä mainituista haluaisi, että asennan heidän appinsa ja hallinnoin laitteita sieltä. Tilanne on ihan mahdoton – miksi minä niin haluaisin tehdä? Aloin käyttämään aikaa selvittääkseni vaihtoehtoja. Haluan erilaiset älykodin laitteet yhteen paikkaan. Vaihtoehtoja rajasi hyvin paljon päätökseni käyttää Apple Homekit -ratkaisua ja Siriä. Homekit kuitenkin on hyvin suljettu ekosysteemi – vain homekit-yhteensopivat tuotteet menevät sukkana sisään. Ja omistamistani tuotteista suuri osa tuotteista EI ole HomeKit-yhteensopivia.
APUA!
Aloin etsiä vaihtoehtoja joilla saisin kaikki laitteet Apple Homeen. Pikaisella googlaamisella parhaaksi yritykseksi paljastuu Tuya-niminen sovellus ja Homebridge-niminen palvelinratkaisu. Tuya mahdollistaa eri laitteiden hallinnoinnin yhdestä paikkaa, ja Homebridge mahdollistaa ei-HomeKit-yhteensopivien laitteiden lisäämisen HomeKittiin. Eikun menoksi!
Mitä käytännössä tein, oli tämä
- Asensin Homebridgen ja Homebridge Tuya Platform -pluginin Raspberry Pi:hin
- Asensin Tuya Smart -appin älypuhelimeen ja lisäsin kaikki älylaitteeni Tuyan appiin
- Loin Tuya Cloud -tilin ja liitin laitteet tähän pilviratkaisuun
- Configuroin Homebridgen Tuya-pluginin käyttämään pilviratkaisua ja sinne lisättyjä laitteita
- Skannasin Homebridge/Tuya platformin tuottaman QR-koodin Apple Homessa ja kaikki Tuya-laitteet ilmestyivät HomeKitiin!

Käytännössähän tämä ei ollut niin simppeliä vaan noudatin kutakuinkin tätä blogipostausta: https://peyanski.com/how-to-use-tuya-homebridge-plugin/#Create_a_cloud_project_in_Tuya_IoT_Platform
Olen tyytyväinen! Nyt voin käskeä Homepodin kautta sirin sammuttamaan jouluvalot, säätämään esimerkiksi keittiön valojen kirkkautta tai väriä, tekemään ajastuksia joiden mukaan valot syttyy/sammuu… Lisäbonuksena huomasin että Homebridgessä on Ruuvi plugin eli sain vielä kaikki ruuvi-lämpötilasensorini sinne (kuten yo. kuvasta huomaatte lämpötila näytetään erittäin erikoisella tavalla kun sensoreita on useita…). Seuraava steppini on päästä eroon Tuyan Cloud-riippuvuudesta ja siirtää laitteet paikalliseen käyttöön, koska en oikein tykkää olla riippuvainen Tuyan pilvipalvelusta. Tämä kuitenkin riittää tällä erää.
Helpointa olisi ollut valita yksi ekosysteemi, esimerkiksi Hue tai Zigbee, mutta koin tämän vaihtoehdon parhaimmaksi ihan hintansakin puolesta – osa älypistokkeista voi olla yllättävän kalliita esimerkiksi ulkopistokkeiden osalta, joten yhdistelmä useita toimii omalta osaltani parhaiten. Varsinkin kun raspberry Pi sattui olemaan jo valmiina kotitaloudessa ikään kuin odottamassa tällaista tarvetta, jossa haluan erilaiset älykodin laitteet yhteen paikkaan.
PS. ÄLKÄÄ ostako Clas Ohlsonin laitteita, nämä eivät näy Tuyassa enkä ole keksinyt keinoa saada tuota yhtä älypistoketta liitettyä mihinkään muuhun kuin Clasun omaan appiin. Boo!