Kahvitauolla: Sähköllä lyödään nyt rahaa ja heikkotuloisia

8.11.2022 0 By Tommi

”Vakuutusyhtiö varoittaa: Sähkökriisi voi johtaa suomalaiskodeissa karuun tuhoon”

”Sähkönmyyjistä ja sopimushinnoista useita tutkintapyyntöjä”

”Oletko varautunut talveen? Entä jos sähkö ei riitä?”

Sähkön hinta on varmasti ollut viime aikoina suurin puheenaihe. Ja miksi ei olisi, sehän vaikuttaa ihan kaikkeen – asumiseen, kommunikointiin, työn tekemiseen. Pidempikestoinen sähkön hinta välillisesti heijastuu kaikkiin kuluttajahintoihin, sähköä kun käytetään aina verkkokauppojen konesaloista kivijalkaliikkeiden lämmitykseen.

Hallitus puuhaa täysin politisoituja päätöksiä liittyen sähkön hintaan, kuten pelkästään omakotiasujia – siis potentiaalista äänestysjoukkoa – hyödyttäviä sähkövähennyksiä sekä sähköveron alennusta jonka siirtymä kuluttajahintoihin on hyvin epätodennäköistä – esimerkiksi Fortum ilmoitti jo nostavan perusmaksuja ja marginaalia. Valitettavan monelle jää kuitenkin pelkästään karut faktat käteen – jostain pitäisi löytää lisää kymppejä tai jopa satasia kuukaudessa.

Havainnollistava kuva sähkön käyttöasteista

Mitä sähkön säästämiseksi voisi sitten tehdä? Alla on koottu konkreettisia vinkkejä jotka auttavat edes hieman sähkölaskun keventämisessä tulevina kuukausina.

  • Madalla huonelämpötilaa ja hankkiudu eroon ”mukavuuslämmityksistä. Pue enemmän päälle. Muista kuitenkin, että esimerkiksi lattialämmityksellä suihkun jälkeen on tarkoituksensa – liika kosteus tappaa talot.
  • Tee töitä toimistolla. Nykyajan etäkäyttö kuormittaa kotitaloutesi sähköverkkoa huomaamatta. Toimistolla sähkö menee työnantajan piikkiin.
  • Pese vain täysiä koneellisia. Sekä pyykit että tiskit. Unohda kuivausrumpu jos mahdollista. Mieti myös linkoustehoa ja pesuohjelmaa – aina ei tarvitse täyttä linkousta tai 2 tunnin ohjelmaa, joskus lyhyt pikapesukin riittää. Vuodevaatteet pesen kuitenkin itse aina 60 asteen ohjelmassa.
  • Älä lutraa suihkussa. Lämmin vesi maksaa, joten ole tehokas. Älä käytä kylpyammetta vaan suihkuta itsesi puhtaaksi.
  • Ole tehokas keittiössä. Älä tyhjäkäytä uunia ja keitä vain se määrä vettä mikä on tarve.
  • Älä pidä koneita valmiustilassa. Mieti, olisiko tarpeen ostaa smart plugeja joilla estää televisioiden ym. oleskelu valmiustilassa. Ota laturin pistokkeet irti seinistä. Pienet purot voi tehdä isot virrat.
  • Älä sauno sähkökiukaalla. Sauna vie valitettavan paljon sähköä, ja hinnan kallistuessa se näkyy vuorokauden kulutuksessa isona piikkinä.
  • Tarkasta jääkaapin ja pakastimen asetukset. Ok lämpötila jääkaapille on n. 5 astetta, ja -18 pakkaselle. Liian kylmä on huono, kuten myös liian lämmin. Aukaise molemmat vain tarpeen mukaan.

Tuleeko mieleesi muita sähkönsäästövinkkejä?