Lämpömittarit – mitä ihmettä

20.1.2021 0 By Tommi

Markettien lämpömittarit, minulle riittää. Nyt on aika pistää kodin lämpötilanseuranta kuosiin.

Olen käyttänyt ties kuinka monta 8e korttimaksullista ostaakseni erilaisia markettien lämpömittareita mittaamaan kodin sisä- ja ulkolämpötilaa. Langattomia ja langallisia. Eri taajuuksilla. Värillisiä ja värittömiä. Saunaan sopivana ja ilman. Tässä välissä mainittakoot, että sauna-yhteensopivia lämpömittareita on kaupoissa yllättävän vähän.

Aina on joku ongelma. Milloin naapurilla on samalla taajuudella oleva mittari, lämpömittarit kuumenevat kesällä liikaa ja sekoavat talvella ja paristoja saa vaihdella jatkuvaan kun näyttö himmenee.

Nyt lämpömittarien suurkuluttajana päätin että riittää! Aletaan siis mittaamaan oikeaa dataa, oikeissa paikoissa ja oikeaan hintaan. Alkaa hillitön googlaus erilaisista mahdollisuuksista ja lopulta silkkitie päättyy kotimaiseen Ruuviin.

Ruuvitag ei oikeastaan ole lämpömittari, vaan anturi. Avoimeen lähdekoodiin perustuva bluetooth -sellainen. Se tuuppaa oletuksena sekunnin välein lämpötilan, ilmankosteuden, paristojännitteen, ilmanpaineen ja liiketiedon eli onko ruuvitagia liikuteltu. Täyttää siis lämpötilanmittauksen peruskriteeristön ”and then some”. Tilaan samantien kolme.

Ruuvitag
Ruuvitagin sisus- ja ulko(?)kalut

Pikakelataan pari päivää ja tuotteet saapuu. Innostun. Teen tarvittavat alkutoimet eli ”paritan” ruuvit android-sovelluksen kanssa, sijoitan ne strategisiin paikkoihin (piha, olohuone, sauna) ja lyön saunan päälle. Istun sohvalle ja katson kännykästä kuinka saunan lämpötila nousee. Ihan kiva.

Seuraavana päivänä alan tutustua enemmän mahdollisuuksiin. Pelkkä sovelluksen kautta käytettävät anturit ovat hintaansa (3kpl 69e) nähden vielä hukkakäytöllä. Haluaisin lisäksi, että pääsen käsiksi lämpötiloihin myös talon ulkopuolelta – sovelluksen käyttö edellyttää sitä, että olet talossa paikalla koska anturit toimivat majakkana jotka lähettävät tietoa lähettyville.

En ole riittävän tietotekninen ihminen rakentamaan mitään valvontahuoneen tyylistä superratkaisua, joten etsin mahdollisimman helpon ratkaisun. Päädyn ottamaan käyttöön raspberry pi:n joka on lojunut käyttämättömänä tähän päivään asti. Noudatan tätä ohjetta asentaakseni häkkyrän, jonka kautta pääsen IP-osoitteella käsiksi mukaviin Ruuvitagien käppyröihin. Kuten sanoin, en ole hakkeri joten hienot termit jäävät sivuun.

Lämpökäppyrät

Olen tyytyväinen lopputulokseen. Ostan 3 ruuvitagia lisää ja kiitän itseäni hyvvästä ostoksesta. Ei enää koskaan markettien lämpömittareita!