Poimittua: Kahvipavut, joilla on oma tarina: Kopi Luwak

4.5.2022 0 By

Teksti on poimittu osoitteesta https://www.kahvikaveri.fi/

Kahvin historiassa, yksikään lajike ei ole saanut niin paljon huomiota kuin kopi luwak. Aasian sivettikissojen suoliston käsittelemiä kahvipapuja pidettiin joskus maailman kalliimpina. Niiden harvinaisuuden, ainutlaatuisen käsittelyn ja poikkeuksellisen maun takia tuhannet uteliaat maistelijat haluavat niitä. Sen suosion huippu oli kuitenkin vuonna 2007, kun kuuluisa amerikkalainen elokuva Nyt tai ei koskaan (eng. The Bucket List) sai ensi-iltansa. Hittielokuvan sankari – äkkipikainen miljardööri Edward Cole, jota näyttelee eksentrinen Jack Nicholson – ylpeilee sillä, että on juonut maailman harvinaisempaa kahvia. Ja se kahvi on tietenkin juurikin maineikas kopi luwak.

Tämä suosio tuli ja meni, mutta kahvialalla työskentelevät edelleen kuulevat kysymyksiä näistä harvinaisista pavuista. Mitä me voimme sanoa tästä kahvista? Onko se tosiaan niin erikoista? Miten se eroaa muista kahveista? Ja kannattaako kopi luwak kahvia edes kokeilla? Kaikki laadukkaat kahvipavut antavat sinulle todella ainutlaatuisia kokemuksia, aromeja ja makuja, joita et ole vielä kokenut – ja kopi luwak ei ole tässä kohti poikkeus. Eli jos olet uteliaalla päällä lähde mukaamme jännittävälle matkalle kopi luwak valtakuntaan!

Kopi Luwak tarina: mistä se kaikki sai alkunsa?

Legendan mukaan jossain vaiheessa 1800-luvulla, Indonesiassa asuvat hollantilaiset kolonistit käskivät kaikkia paikallisia viljelijöitä antamaan koko kahvisatonsa uusitulokkaille. Ihan kuin se ei olisi vielä riittänyt, he myös kielsivät indonesialaisia poimimasta kahvikirsikoita omaa käyttöä varten. Lempijuomansa menettäneinä taitavat paikalliset löysivät nopeasti ratkaisun. Katsellessa sivettikissoja – pienet paikalliset eläimet, joita paikalliset kutsuivat nimellä luwak – eräänä päivänä, viljelijät huomasivat, että eläimet tykkäävät syödä kahvimarjoja yhtä paljon kuin trooppisia hedelmiä ja ötököitä. Syömisen jälkeen nämä marjat kuorittiin hedelmälihasta sivettikissan suolistossa samalla kun siemenet, tai kahvipavut, tulivat ulosteen mukana ulos. Paikalliset lopulta päättivät ottaa riskin: he alkoivat poimimaan, pesemään, kuvaamaan ja paahtamaan näitä papuja. Kuvitelkaapas heidän yllätystänsä kun he huomasivat, että tämä kahvi maistui jopa paremmalta kuin tavallinen! Tuloksena saatu kahvi oli hienovaraisempi, vähemmän kitkerä ja sillä oli erittäin miellyttävä jälkimaku. Huhut tästä ainutlaatuisesta juomasta päätyivät pian myös hollantilaisten kolonialistien korviin. Siitä eteenpäin ei kestänyt enää kauan ennen, kun kopi luwak hurmasi koko maailman. 

Kopi luwak pääsee Hollywoodiin

Mainittiin jo Nyt tai ei koskaan (2007), elokuva, jonka ansiosta useat länsimaalaiset löysivät kopi luwak kahvin 2000-luvun alussa. Tutkitaanpas tätä vaikutusta hieman tarkemmin.

Elokuva kertoo tarinan kahdesta kuolemansairaasta eläkeläisestä: Edward Cole, yritysmiljardööri, jota näyttelee Jack Nicholson ja tavallinen työläinen Carter Chambers, jota näyttelee Morgan Freeman. Nämä kaksi, ulkoapäin katsottuna hyvin erilaista ihmistä, löytävät itsensä samasta sairaalahuoneesta. Carter miettii päivät pitkät sitä lyhyttä aikaa, mikä hänelle on jäänyt ja lopulta päättää tehdä listan kaikista asioista, mitä hän haluaisi tehdä ennen kuolemaansa. Kun Edward kuulee tästä listasta, hän tekee tarjouksen, josta köyhä mekaanikko ei voi kieltäytyä: paeta sairaalasta ja toteuttaa kaikki hänen unelmansa yhdessä. 

Yhdessä ensimmäisistä kohtauksista nähdään, miten Edward Cole kaataa itsellensä kupillisen kopi luwak kahvia ja sanoo ylpeästi, että se on ”harvinaisin juoma koko maailmassa”. Rikas asiantuntija kantaa kaikkialla mukanansa jopa matkalaukkua kahvisifonilla: tällä tavalla hän voi nauttia hurmaavista mauista missä tahansa, milloin tahansa. Edward ei tosin tiedä, mistä hänen lempijuomansa tulee. Kopi luwak kahvin tarinan paljastaa hänelle lopulta Carter:

Kopi luwak on maailman hintavin kahvi – vaikka joillekin se kuuluu kategoriaan ”liian hyvä ollakseen totta”. Sumatran kylässä, missä pavut kasvavat, asuvat villit puukissat. Nämä kissat syövät pavut, sulattavat ne ja sitten… ulostavat. Kylän asukkaat keräävät ja käsittelevät nämä ulosteet. Kopi luwak kahville antaa sen ainutlaatuisen maun ja aromin papujen ja mahanesteiden yhdistelmä.

Tämän kuulemisen jälkeen kaverukset nauravat hysteerisesti. Carter saa lopulta henkeä ja pystyy yliviivaamaan listaltaan yhden seikan: se sanoo Nauraa, kunnes itken.

Sellaisen kohtauksen jälkeen ei ole ihme, että kopi luwak päättyi pian lukuisan muunkin listalle. Nicholsonin karisman rohkaisemana ja epätavallisen alkuperätarinan intrigoimana, länsimaailman kahviystävät halusivat nyt aloittaa omat seikkailunsa.

Kopi Luwak kahvin maku

Kaikkien näiden tarinoiden jälkeen sinulle saattaa olla jäänyt vielä yksi kysymys: onko tämä kahvi oikeasti erikoinen? Vai onko sen maine vain markkinointikikka, Hollywood elokuvan hauskan kohtauksen tulos? Eroavatko nämä pavut muista kahveista ja voiko kopi luwak kahvin tunnistaa vain sen mausta?

Vuonna 2004 Massimo Marcone, ruokatieteilijä, joka työskenteli Guelph yliopistossa (Kanada), teki kopi luwak kahvista hänen tutkimuskohteensa. Hänen päämääränsä oli selvittää, onko tällainen kahvi oikeastaan mitenkään erilainen kuin kaikki muut kahvit. Tavallisesti katsottuna ei ollut minkäänlaisia eroja huomattavissa, joten Marcone meni askeleen kauemmas ja otti käyttöön vahvan mikroskoopin. Tällöin hän huomasi pavuissa pienet halkeamat: tavallisissa lajikkeissa ei ollut minkäänlaisia halkeamia, joten tämä oli ilman muuta erikoista.

Perusteellisen tutkinnan jälkeen tutkija tuli päätökseen, että nämä halkeamat ovat sivettikissan vatsasta löytyvien entsyymien tulos. Entsyymit menivät pavun sisälle, jolloin proteiinit hajosivat. Koska nämä pavut olivat sivettikissan vatsassa noin 24 tuntia, ne alkoivat itää. Eli kopi luwakille on tapahtunut tietynlainen mallasprosessi, eli emme ole kovinkaan väärässä, kun sanomme, että kopi luwak on ”mallastettu kahvi”.

Juurikin proteiinin määrästä kahvissa riippuu sen kitkeryys: mitä enemmän kahvissa on proteiinia, sitä kitkerämpi se on. Intensiivinen proteiinin hajoaminen antaa kopi luwak kahville sen hienovaraisen maun. Muut testit, kuten elektroninen hajuanalyysi, paljastivat myös, että tästä kahvista löytyvät aromit ja maut eroavat tavallisista kahveista, joita Aasian sivettikissa ei ole käsitellyt. 

Pitää muistaa kuitenkin yksi tärkeä erottelu: termi ”kopi luwak” viittaa tietylle käsittelylle, ei papulajille. Lopullinen kopi luwak maku riippuu lukuisasta muusta olosuhteesta, kuten mikä kahvipapu on valittu (arabica vai robusta), kasvuolosuhteet, paahtajan tekemät päätökset… Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että eri kopi luwak kahvit voivat olla erilaisia. Siitä huolimatta nyrkkisääntö tässä on helppo: mitä laadukkaammat ovat käytetyt kahvipavut ja mitä perusteellisempi ja ammattimaisempi niiden käsittely on, sitä huomiota herättävämpi on valmis juoma.

Etkö ole vielä ihan varma, että onko tällaista juomaa turvallista juoda? Massimo Marconen tutkimus on vahvistanut, että on. Huolellisen puhdistuksen ja paahtamisen ansiosta kaikki ei-halutut jäämät on poistettu pavuista, kun taas niiden tärkeimmät ominaisuudet ovat tallessa ja niitä on korostettu.

KahviKaverin kopi luwak

Ollaanko jo saatu sinut siihen päätökseen, että tätä eksoottista herkkua kannattaa kokeilla? Mikäli näin on, meidän valikoimastamme löytyy kopi luwak kahvia! KahviKaverin limited-edition kopi luwak on valmistettu puhtaasta ja laadukkaimmasta Keski-Jaavassa (Indonesia) kasvatetusta arabica kahvista, joka on kasvanut 1500 m korkeudessa. Uskotaan, että juuri tältä alueelta löytyy maailman parasta sivettikissan kahvia. 

Mietitkö, miltä kopi luwak maistuu? Se on intensiivinen, täyteläinen, erittäin paksu, suklaan pähkinöiden aromeilla. Siinä tuntuu vivahde paahdettua karamellia. Kun olet lopettanut sen juomisen, pitkäkestoinen jälkimaku jää kielellesi pitkäksi aikaa. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö vain?

Miten kopi luwak kahvia tulisi valmistaa?

Vastaus tähän kysymykseen on helppo: valmista sitä samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta specialty kahvia! Mitä se tarkalleen tarkoittaa? No, se tarkoittaa, että specialty kahvi, jolle erinomaiset maut ja aromit ovat omaisia, tarvitsee erityistä huomiota ja huolta. Siksi yleensä suositellaan erilaisia pour-over ja suodatinmenetelmiä: ne pystyvät paljastamaan ne erikoiset vivahteet, jotka esiintyvät sellaisissa kahveissa. 

Cupping

Valmistaessa, maistellessa ja arvioidessa eri kahveja, todelliset asiantuntijat käyttävät tätä valmistusmenetelmää. Se on hyvin yksinkertaista: tarvitset vain kahvimyllyn ja vedenkeittimen, ja sinun täytyy vain jauhaa pavut ja kaataa kuumaa vettä niiden päälle. Vaikka tämä menetelmä saattaa vaikuttaa hyvin helpolta, sillä on oikeastaan vähiten vaikutusta lopputuloksena saatuun kahviin ja antaa sinun nauttia jokaisesta luonnollisesti esiintyvästä vivahteesta. Lue lisää kahvimaistelusta täältä.

Pressopannu

Tämä valmistusmenetelmä ei anna sinun ainoastaan nauttia kahvipapujesi luonnollisesta mausta, mutta se ottaa juomastasi pois myös kahvipurut. Jauha vain pavut, kaada jauhettu kahvi pressopannuusi, lisää kuuma vesi ja paina siivilä alas pari minuuttia myöhemmin. Katso lisää vinkkejä ja opi valmistamaan pressopannulla maukasta kahvia täältä.

 

Suodatinkahvinkeittimet

Jos pidät erittäin puhtaasta mausta, kokeile jotain lukuisista suodatinkeittimistä. Tällä tavalla kahvia valmistaessa, käytetään vielä yhtä suodatinta: se erotta purut juomasta ja päästää vain osan kahvista läpi (kaikki riippuu siitä, kuinka paksua suodatinta käytä ja kuinka kauan kontakti kahvin ja veden välillä kestää). Intensiivisten makujen ystävien kannattaisi valita Aeropress, lievempien makujen ystävät voisivat taaskin kokeilla japanilaista V60 suodatinmenetelmää, kun taas erittäin puhtaasta mausta pitävät ihmiset ilmeisesti tykkäisivät Chemex keittimestä.

Sifoni: valmista sitä kuin Jack Nicholson

Jos haluat replikoida Jack Nicholsonin hahmon nauttimaa kahvia Nyt tai ei koskaan elokuvassa, hanki itsellesi sifoni! Tämä näyttää kuin se olisi suoraan kemianlaboratoriosta, tämä kahvinkeitin tuottaa taatusti iloa sekä sinulle että sinun kavereillesi tai perheelle. Et ole vielä kokeillut sifonilla kahvin valmistamista? Voit oppia sitä täältä.

Miten voit olla varma, että sinun kopi luwak on autenttinen?

Kun kiinnostus sitä kohtaan nousi korkeuksiin, myös kopi luwakin kysyntä nousi pilviin. Petturit hyppäsivät nopeasti mukaan ja markkinoille ilmestyi suuri määrä kopi luwakin väärennöksiä: vaikka paketissa sanottiin, että kahvi on Aasian sivettikissojen käsittelemää, paketissa olivatkin vain ihan täysin tavalliset pavut. Ongelmana on, että kopi luwak pavut ja tavalliset pavut näyttävät ulkoisesti ihan samalta. Ainoa tapa välttyä huijareilta, on valita luotettava välittäjä, jotka pystyvät näyttämään sertifikaatin kopi luwakin alkuperästä. On sanomattakin selvää, että KahviKaveri on yksi niistä!

Yhteenvetona

Kuunnellessa kopi luwakin tarinaa saatat miettiä, että se on myytti tai ei mitään muuta kuin yliaktiivisin mielikuvituksen tuotantoa. Voit olla kuitenkin huoletta, sillä tämä kahvimaailman herkku on niin todellinen kuin vain voi olla! Tutkimukset ovat osoittaneet, että tässä kahvissa on maut ja aromit, joita et löydä yhdestäkään muusta kahvista, joten, ne, jotka kehuvat sen makua eivät ole myöskään väärässä. Nähdäksesi itse, sinun täytyy kokeilla sitä! Vaikka tuskin olet aloittamassa joka aamua kupillisella kopi luwak kahvia, me luulemme, että jokaisen tulisi kokeilla tätä ihmettä ainakin kerran – jos ei mistään muusta syystä, niin ihan jo vain sen takia että päästä eroon uteliaisuudesta. Laita maistelutuokio valmiiksi kotona ja pääset yliviivaamaan tämän ainutlaatuisen kokemuksen listaltasi. 

The post Kahvipavut, joilla on oma tarina: Kopi Luwak appeared first on Kahvikaveri.