Suunto 3 Fitness kokemuksia

Suunto 3 Fitness kokemuksia

26.8.2018 2 By Tommi

Artikkelista on julkaistu jatkoversio: Suunto 3 Fitness – 1.5 years after

Olen seurannut kiinnostuksella älykellojen/fitnesslaitteiden kehitystä. Se, mikä minua niissä on suuresti ärsyttänyt, että joudut aina tinkimään jostakin ominaisuudesta: Ulkonäkö, koko, akkukesto, ominaisuudet ja laatu. Ja hinnankin pitäisi osua sopivaan loveen. Ajatus älykellon ostamisesta on marinoitunut mielessäni jo pitkään, enkä millään ole löytänyt itselleni sopivaa kelloa. Pitkällisen harkinnan jälkeen päädyin ostamaan Suunto 3 Fitness -kellon.

Tiedot

 • Paino: 36g
 • Kehä ruostumaton teräs, lasi polyamidi. Kellotaulun halkaisija 43mm
 • Silikoniranneke (vaihdettavissa)
 • Rannesykemittaus (Valencell)
 • Värinäyttö, resoluutio 128 x 128
 • Bluetooth Smart -teknologia
 • Akkukesto n. 4 päivää, kuitenkin lyhyempi mitä enemmän harjoittelee/käyttää puhelimen GPS:ää
 • Hinta: n. 200e

Ensivaikutelma

Paketin sisältö on hyvin karsittu: mukana tulee vain paksunnäköinen ohjekirja, suunto-tarra ja kello sekä laturinjohdon ilman laturiadapteria. Ohjekirjan paksuudesta huolimatta ohjeita ei ole kuin pari sivua per kielenkäännös. Toiseksi, kuinka surkeaa ihmisen elämä voi olla kun jokainen älylaite haluaa omanlaisensa laturinjohdon? Suunto 3 Fitness sisältää artikkelikuvassa näkyvät klipsikiinnikkeellä toimivan usb-johdon, jonka kiinnittämisessä saa olla tarkkana: ilman klik-ääntä laturi ei toimi. Ensimmäinen miinus, joskin tämä tuntuu olevan yleinen ongelma. Tuskin maltan odottaa sitä hetkeä kun olen hävittänyt juuri nimenomaisen johdon.

Kellon ulkonäkö olikin jo tiedossa ostohetkellä, kun kävin käpistelemässä laitetta paikallisessa myymälässä. Mainittakoot, että laitetta saa myös kokomustana, valko-kultana ja vaaleansinisenä. Pidin itse kuitenkin musta-hopeaa parhaiten itselle sopivana.

Kopaisin kelloa käteen, ja ensimmäisenä alkoi arveluttamaan mukana tulleen rannenauhan kestävyys. Silikoninen ranneke vaikuttaa heppoiselle ja tullee todennäköisesti menemään vaihtoon ennemmin tai myöhemmin. Plussaa siitä, että kello on todella kevyt (36g) ja rannekkeessa on sopivan paljon reikiä, jotta kelloa saa säädettyä tarkasti sopivalle kireydelle.

Todella mni älykelloista on sairaalloisen kokoisia möhkäleitä, joita ei kehda pitää kädessä. Suunto 3 Fitness sen sijaan näyttää enemmän normaalilta kellolta jossa silikoniranneke, joten se on erittäin suuri bonus ja yksi syy sen hankintaan. Kellossa on tietynlaista tyylikkyyttä ja sopii hyvin kapeaankin ranteeseen.

Kellon ensiasennukseen tarvitaan yhteyttä tietokoneeseen Suunto linkin avulla, jonka jälkeen pitää syötellä joitakin henkilökohtaisia tietoja, kellonaikaa ja päivämäärää. Kello on nopeasti käyttövalmis, joskaan laitteen lyhyt tutoriaali ei kerro koko totuutta kellon kaikista ominaisuuksista. Kannattaakin siis käyttää hetki asetusten penkomiseen. Se mitä ei myöskään kerrota, niin sinun on ehdottoman tärkeää pitää huolta, että kello on päivitettynä uusimpaan version. AInakin itse huomasin että kellon synkronointi Suunto Appiin (on siis mobiilisovellus joka myöskin on fiksua asennella) onnistuu ainoastaan uusimmalla ohjelmistoversiolla.Paljon alkutekemistä siis. Kello ainakin oli onneksi ladattu täyteen.

Sen jälkeen räpelletäänkin eri toimintojen kanssa.

Toiminnot

Suunto 3 Fitness on pakattu kaikenlaisilla härpäkkeillä. Kellon ulkoasua ensinnäkin saa mukautettua eri kellotauluilla, joita onkin tarjolla mukava määrä sekä digitaalisia että analogisia. Lisäksi kellosta löytyy ajastinta ja virransäästöominaisuuksia, sekä yhdistämällä kellon Suunto Appin kanssa, saat kännykkään tulevat ilmoitukset myös kelloon joka on näppärä lisä. Suunto App sisältää myös harjoitteluhistoriasi ja reittitiedot, mutta ei juuri muuta. App on hyvin keskeneräisen tuntuinen vielä tällä hetkellä.

Katsastetaanpa lisäksi tärkeimpiä kellon toimintoja. Kellossahan on toimintoja enemmänkin ja voit lukea niistä tietoa täältä.

Askeleet, sykkeenmittaus ja kalorit

Kello laskee automaagisesti askeleet ja kuluttamasi kalorit. Kalorimittaus toki on otettava reippaalla suolalla, sillä se tuskin pitää missään näistä laitteista paikkaansa. Se kuitenkin antaa hyvää viitettä kulutuksesta. Askelmittari on suht paikkansa pitävä, tosin haamuaskelia kerääntyy jonkin verran kellon heiluttelusta.

Sykkeenmittauksen saa joko ympärivuorokautiseksi virran säästämiseksi, tai pelkästään harjoitusmoodissa ollessasi. Epäilen hieman sykkeenmittauksen paikkansapitävyyttä, mutta sekin on hyvin pitkälle rannesykemittareiden ominaisuus ettei se pysty täydelliseen. Kello kannattaakin kiinnittää normaalia tiukemmalle urheillessa. En hankkisi tätä sykemittariksi tai hankkisin sellaista haluavalle kaveriksi vielä sykevyön.

Uni ja stressitaso

Kello arvioi unen määrääsi ja stressi-sekä palautumistasoa. Huonosti nukuttu 8-tuntinen yö onkin kellon mukaan vain 4 tuntia, kellon laskiessa heräämiset perustuen ilmeisesti sykkeeseen ja käden heilumiseen (kiihtyvyysanturiin). Kello tuntuu olevan jopa liiankin herkkä laskemaan hereilläoloaikaa, eikä tunnista syvän unen jaksoja riittävällä tarkkuudella. Otan tällä hetkellä unenlaadun mittaamisen reippaan suolan kanssa. Se antaa kuitenkin suuntaa unen laadusta, mutta ei ole täydellinen.

Lisäksi kellossa on voimavarojen mittaustoiminnallisuutta, jos et pihistele akkukestossa ja pidät päivittäissykettä päällä. Kello siis kertoo, oletko tällä hetkellä palautumassa, aktiivinen, passiivinen vai stressaantunut, perustuen sykkeeseesi. Tämän ja nukutun yön perusteella kello arvioi sinun voimavarasi prosenttimääräisesti – korkea prosenttimäärä haluaa kertoa että nyt on voimavaroja juosta vaikka maraton, kun taas vähäiset voimavarat enteilevät surkeaa treeniä. Voimavarojen määrä tuntui kuitenkin hyvin paikkansa pitävälle ja päivän päätteeksi ei voimia enää ollutkaan, jos oli päivällä jotakin tehnyt.

Harjoittelu

Kellon mielenkiintoisin ominaisuus on adaptiivinen harjoittelusuunnitelma. Yhden juoksu- ja kävelykerran jälkeen kello analysoi sinun VO2-arvosi ja sen perusteella arvioi sinulle 7 päivän harjoittelusuunnitelman. Kello adaptio myös siihen jos et noudata harjoittelua aivan täsmällisesti. Sykkeenmittauksen perusteella kello arvioi ja ohjaa sinut liikkumaan oikealla sykealueella. Harjoittelusuunnitelman käyttö on vapaaehtoista, ja voit halutessasi myös kellottaa ns. normiharjoituksia ilman sykealueiden ohjaustakin. Laitteesta löytyy lajivalintoja tolkuton määrä, ja kello on myös uinninkestävä.

Isoin miinus laitteelle on kuitenkin GPS:n ja korkeusanturin puuttuminen. Jos siis haluat tarkan reitin ja matkan, pitää sinun yhdistää kello kännykkään Suunto Appin kautta

Suunto 3 Fitness – Yhteenveto

Suunto 3 Fitness on pätevännäköinen sykemittarin ja älykellon yhdistelmä, jossa on miellyttävä ja monipuolinen käyttöliittymä. Sykemittauksen ja unenlaadun seurannan tarkkuus epäilyttää, enkä hankkisi kelloa liikunnan rautaisena ammattilaisena vaan henkilönä, joka haluaa näppärän näköisen ja kokoisen kellon ja apua harjoitussuunnitelmien laatimiseen sekä yleistietoa omista treeneistään. Sopii sekä sisä- että ulkoliikkujalle.

Mikäli ulkonäkö ei ole kriteerinä, niin markkinoilta löytyy varmasti parempiakin vaihtoehtoja esimerkiksi Polarilta tai Suunnolta itseltäkin. Ulkonäöllisesti kello on kuitenkin mielestäni asiallisimpia sykemittarimarkkinoilla.

Plussat

 • Kevyt
 • Ulkonäkö
 • OK akkukesto
 • Mukautuvat harjoitussuunnitelmat
 • Käyttöliittymä, muokattavat kellotaulut
 • Kotimainen!

Miinukset

 • Ei GPS:ää!!
 • Sykemittauksen ja unenlaadun tarkkuus mietityttää
 • Suunto App keskeneräisyys